100 tips voor de beste trouwfoto's

Met ruim 10 jaar ervaring in het vastleggen van bruiloften heeft het team van liefdesmomenten in de loop van de tijd een schat aan tips vergaard.

Wij verzamelen 100 tips die bruidsparen kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat de fotograaf alle kans krijgt om de beste beelden te maken die jullie maar kunnen wensen.

Op deze pagina kan je de toelichting lezen. De tips zijn ook na te lezen op onze Instagram.

#009

LM 100tips_009_BLOG.jpg

Het kan een hele uitdaging zijn. De groepsfoto. En met name de groepsfoto van alle daggasten. In deze tijd is het al bijna ondenkbaar dat hij überhaupt genomen wordt, maar met een gezonde positieve blik op de toekomst is het toch goed om alvast na te denken over de do’s and don’ts voor een geslaagde groepsfoto.

Er zijn meerdere aspecten die beoordeeld moeten worden door de fotograaf om tot een geslaagd beeld te komen, maar deze tip richt zich op één specifiek onderdeel. Hoogteverschil.

Een grote groep mensen is eigenlijk alleen goed te vast te leggen wanneer er hoogteverschil is. Dit kan in de vorm zijn van een vaste trap, zoals we deze bijvoorbeeld vaak zien bij het bordes van een stadhuis. Dit is eigenlijk het meest voor de hand liggende (en over het algemeen het best werkende) model, waarbij de gasten op de verschillende treden staan om ze zo allemaal mooi in beeld te krijgen. Een dergelijke trap biedt in veel gevallen ook garantie voor een mooie/nette achtergrond. Het enige risico is hierbij het zonlicht. De trap is niet verplaatsbaar en als de zon op het moment van de groepsfoto niet uit de ideale hoek komt, valt daar eigenlijk niet zoveel aan te doen. Het enige alternatieve model op dat moment is om het om te draaien en de fotograaf bovenaan de trap te laten staan om naar beneden te schieten. Wel ben je dan in veel gevallen die nette achtergrond kwijt.

Een tweede mogelijkheid is het regelen van een losse trap. Door de fotograaf zelf of door de locatie, met het idee dat de fotograaf daar op staat en daarmee een beter overzicht heeft over de groep. Voordeel is dat je flexibel bent in de richting waarin je schiet en dus beter kan reageren op bijvoorbeeld de stand van de zon en de achtergrond. Doorgaans heb je hier wel behoorlijk wat hoogte voor nodig, dus een flinke ladder is aan te raden. Die past vast niet in de auto van de fotograaf, dus over het algemeen ben je hiervoor afhankelijk van de locatie.

Dan zijn er nog locaties die geen vaste trap hebben, maar misschien wel een andere vorm van hoogteverschil zoals een talud. Hiervoor gelden eigenlijk dezelfde voor- en nadelen als bij een vaste trap, al zijn taluds vaak wel wat saaier qua achtergrond. Ook zijn deze bijna nooit hoge-hakjes proof, dus mogelijk is het hier beter om de fotograaf te laten klimmen… Een aanvullende tip hierbij is nog wel dat wanneer de fotograaf van boven naar beneden schiet het beter werkt als de mensen zich wat meer verspreiden. Dit zit niet in de aard van de mens zelf, dus de fotograaf zal hier op moeten sturen bij het maken van de foto.

Een variant hiervan is het fotograferen vanuit een raam naar beneden. Dit biedt bij sommige locaties een uitkomst wanneer de hiervoor genoemde modellen niet aanwezig zijn of vanwege andere omstandigheden niet werken.

Tenslotte nog één andere mogelijkheid die in toenemende mate wordt toegepast. Een groepsfoto door middel van een drone. Ook dit is een mogelijkheid om een groepsfoto te maken van een grote groep mensen. Deze mogelijkheid biedt bovendien de kans om tegelijkertijd ook de omgeving mee te nemen in het beeld.

Overleg met jullie fotograaf welke van bovenstaande mogelijkheden het beste past bij jullie dag. Immers. Een goede voorbereiding is alles. =)